Mısır Tarımı
11-05-2021
10:25
Mısır Tarımı
Mısır, tropik, subtropik ve ılıman iklim kuşaklarına özgü, Antartika haricinde, hemen hemen dünyanın her yerinde, 58 derece kuzey ve 40 derece güney enlemleri arasında kalan alanlarda, deniz seviyesiden başlayarak, rakımı 4000m' ye kadar olan, bol güneş alan bölgelerde yetişebilen, tek yıllık kısa gün bitkisi olan bir sıcak iklim tahılıdır.
Toprak İstediği: Mısır bitkisi, verimli, derin, drenajı ve havalanması iyi tuzluluk problemi olmayan, asitlik yönünde nötr (pH 6-7) olan hemen hemen her çeşit toprakta yetişir. Fazla bir toprak seçiçiliği yoktur. Ancak, tuzluğa (> 1.7 Mmhos/cm) ve yüksek taban suyuna hassas olduğu için, böyle alanlarda mısır tarımı yapmaktan kaçınılmalıdır.
Tarla Hazırlığı: Mısır tarımına ayrılmış tarla, eğer boş ise, diğer bir ifadeyle nadas ayrılmış ise, Sonbaharda kulaklı pulluk ile yaklaşık 20cm derinlikte sürülmeli ve ekimin yapılacağı bahar aylarına kadar öylece bırakılmalıdır. Ekim yapılmadan hemen önce, toprağa yüzlek işleyen bir aletle, örneğin kazayağı gibi, toprak işlenmeli ve gerekli ekim öncesi gübreler ve varsa ekim öncesi toprağa karıştırılacak yabancı ot ilaçları da verilerek, toprak tırmıkla karıştırmalıdır. Böylece, tarla ekim için hazır hale gelmiş olacaktır. Eğer, sonbaharda tarla sürümü yapılamamış ise, ilkbaharda yapılacak ilk toprak işleme toprağı devirerek işleyen kulaklı pulluk yerine, toprağı yırtarak yüzlek işleyen çizel gibi aletler kullanılarak yapılmalıdır.